12 Kasım 2012 Pazartesi

İdam Cezasının Gündeme Gelmesinin Düşündürdükleri

AKP iktidarı, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beyanatları açıkça toplumu, kamuoyunu yönlendirmek  yönlendirmek, şekillendirmek için getiğimiz on yıldır yoğun bir çalışma içinde. Dindar gençlik yetiştirmek, üç çocuk sahibi olmak, kadın bedeni üzerinde devletin söz sahibi olması gibi konuların gündeme getirilmesine alışmıştık. Son bir  kaç gündür de adeta açlık grevlerine "göz dağı" verircesine idam cezası yeniden gündeme getirilmesiyle karşı karşıyayız.

İdam cezasının pek çok ülkede kaldırılmış olmasının arkasındaki en önemli neden idama mahkum edilen mahkumun ileride yeni deliller ışığında suçsuzluğunun anlaşılması halinde geri dönüşü olmayan bir cezaya olmamasıdır. Üstelik idam cezasının benzer suçların işlenmesi konusunda bir caydırıcılığının olmadığı da bilinmektedir. Felsefi olarak da, hukukta cezanın anlamı üzerinden devlet eliyle işlenen bir cinayetin  ceza olup olmadığı  tartışılabilir.

"İdam cezası" konusunda halk böyle istiyor gibi bir gerekçenin kullanılması da  tehlikelidir. Kamuoyunun teröre karşı öfkesinin giderek yükseldiği bir dönemde halka idam cezası geri gelsin mi diye sormanın ve idam cezasına evet diyenlerin çoğunlukta olması durumunda olguya "meşruiyet" kazandırıp kazandırmayacağı bir kez düşünülmelidir.

"Toplum Mühendisliği, toplumun demografisinde, sosyal dokusunda, tarihten gelen yapısında değişiklik yapmak, tepkilerini, nefretlerini, isteklerini, sevgilerini, tutkularını ve kitlesel şekilde ifade ettiklerini duygularını yönlendirebilmek, kontrol altında tutabilmek, paralize edebilmek gibi yetileri içeren iştir. Toplum mühendisliği, çeşitli meslek dallarından oluşan bir ekip tarafından, finansal destek, koruma, iletişim ve başka araçlar yardımı ile gerçekleştirilebilir."
diyor Wikipedi maddesi. Toplumun "kitlesel" olarak ifade ettiği duyguları yönlendirmek, kontrol etmek tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir. Son dönemlerde giderek artan kutuplaşmayı, çözümsüzlüğü, karmaşayı, zorlukları daha da artırabilir.



Dünyada İdam Cezası

İdam cezasının küresel dağılımı (2005/06 itibariyle).
mm Bütün suçlar için kaldırılmıştır (86)
mm Özel durumlar hariç bütün suçlar için kaldırılmıştır (11)
mm Yürürlüktedir, ama son 10 yıl içinde kullanılmamıştır (25)
mm İdam cezası yürürlüktedir (74)