13 Eylül 2012 Perşembe

Hayat


Bir zamanlar başka kurallar vardı

Sizin de anneniz bağırır mıydı "dikme şişeyi tepene" diye. Anneme göre büyük kabalıktı bardak dururken şişeden su içmek. 30 sene önce falandı. 1970'lerin sonlarıi 1980'ler; darbeden az öncesi ve hemen sonrası. (Geçenlerde bir sohbette çocuklarımız için Malazgirt Zaferi ile Kurtuluş Savaşı ya da 1980 darbesi arasında algıda çok büyük bir fark olmadığını konuşuyorduk bu arada, konuyla ilgisi yok ama serbest çağrışım yaptı işte. Ya da çok sevdiğimiz bir kitapta dediği gibi: "bu başka bir hikaye, başka zaman anlatılmalı.")

Su içerken şişenin tepeye dikilmesi kadar ayıptı, hatta daha fazla, kadının iç çamaşırının gözükmesi. Okuduğum lisede beyaz gömlek altına atlet giymek zorunluydu. Gömleğinin altından sütyeni gözüken kızlara ihtar verilirdi.

Özel ve kamusal alan ayrımı çok netti biz büyürken. Özel hayat gerçekten özeldi. Çocuğa ders aldırmak ayıp, aile hayatını afişe etmek kabul edilmezdi.

Önce Cindy Lauper ardından Madonna derken Lady Gaga, iç çamaşırları dışa çıktı; cep telefonları sayesinde herkesin herşeyini öğreniyoruz sokakta. Biri Bizi Gözetliyor gibi dizilerle, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarıyla  özel - kamusal alan algımız da yok oldu.

Bazen,  hani mesela 1978'de mesela komaya giren biri bugünlerde uyanıp sokağa çıksa sokaklarda bağıra bağıra kendi kendine konuşan delilerin ve iç çamaşırlarını göstere göstere dolaşan, yetmezmiş gibi uluorta makyaz tazeliyen sokak kadınlarının sayıca oldukça arttığını düşünmez mi diyorum?

Yok şikayetçi değiilim kuralların değişmesinden, eğlenceli buluyorum. Özellikle deannemin kınayan sesini duymadan şişeyi tepeme dikip su içebilmek hoşuma gidiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder